Roca în România

guta_moura_jumpthegap_bucaresti_m.jpg

Săptămâna trecută, joi seara, pentru mai bine de o oră, studenții Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu , împreună cu profesori, tineri profesioniști și unul dintre cei mai apreciați designer din lume, Guta Moura Guedes, au participat la o discuție despre proiectare și design în viitor, identificarea surselor de creativitate și importanța valorilor și cunoștințelor de bază în procesul inovării. Motivul întâlnirii a fost lansarea oficială a competiției internaționale jumpthegap, organizată de Roca, lider global în producția de obiecte sanitare și pionier cu tradiție în inovațiile aduse spațiului băii.

În cadrul discursurilor susținute, tânăra audiență și-a putut contura o imagine de ansamblu asupra motivelor pentru care au nevoie să se uite dincolo de cursurile universității pentru a identifica resurse de inspirație pentru noi linii, vibrații, dar mai mult decât orice, utilizări. Poate mai mult decât în oricare altă industrie, arhitectura, urbanismul și designul au nevoie să răspundă nevoilor în continuă schimbare ale societății noastre. Cristina Șerban, Directorul Departamentului de Proiectare și Design de Interior, a a explicat tinerilor importanța participării în cadrul unor astfel de activități extra-curriculare din timpul facultății, pentru a-și găsi inspirația și a elimina rutina. Maria Ivtcheva, Manager Marketing și Comunicare al Roca, a prezentat istoria celor șase ani de jumpthegap și condițiile generale de participare pentru acest an, în timp ce Guta Moura a forțat publicul să gândească tot timpul cu un pas înainte.

„Designul se găsește într-o sticlă de apă, într-un pix, în fiecare lucru mai mic sau mai mare care ne înconjoară. Trebuie să înțelegeți că aveți puterea de a schimba lumea, de a o face mai bună, mai utilă sau mai frumoasă. Dar cel mai important lucru, designul nu este despre frumusețe pur și simplu, este în primul rând despre funcționalitate, despre utilizări mai simple, mai rapide, despre a găsi acele produse de care societatea va avea nevoie peste 10 ani. Și nu faceți lucrurile pentru țara voastră, ci pentru lume, pentru că la acest nivel trebuie să gândim” , a declarat Guta Moura tinerilor studenți entuziaști prezenți la conferință.

Prezent de asemenea în cadrul conferinței a fost și Sergio Castro, Director Executiv pentru Europa de Sud-Est al Roca, Vesselin Simov, Marketing Manager Roca pentru Europa de Sud-Est, și Cornel Costache director de vânzări pentru România. Aceștia și-au exprimat încrederea pe care o au în studenții și tinerii profesioniști de azi care au entuziasmul și ambiția necesară să propună proiecte finaliste pentru jumpthegap.

Conferința a avut intrarea liberă, pentru a permite cât mai multor studenți și tineri profesioniști să profite de această unică oportunitate.

Jumpthegap este o competiție internațională, aflată la a șasea ediție, ce se adresează atât studenților, cât și profesioniștilor cu vârsta de până la 35 de ani, care gândesc în viitor atunci când proiectează pentru prezent. Mai mult de 50% dintre produsele pe care le vom folosi peste 10 ani nu au fost încă produse, cu atât mai puțin proiectate. Astfel, scopul jumpthegap este de a forța designerii și arhitecții să caute noi soluții și concepte inovatoare și sustenabile pentru spațiul băii.

Proiectele înregistrate pot să ofere răspunsuri unor probleme ca sustenabilitatea, populația îmbătrânită, timp personal, pot crea experiențe multi-senzoriale unice sau pot propune produse automatizate, obiecte care pot face lucruri pentru oameni, pentru a minimiza efortul și timpul. Cele două mari premii constau în 4000 de euro pentru cele două categorii (Studenți și Profesioniști) și pentru prima dată va fi și un premiu, de 1000 de euro, pentru cel mai sustenabil proiect, selecționat de Fundația We Are Water a Roca.

Despre jumpthegap jumpthegap este o competiție ce aduce noi concepte și inovații la nivelul spațiului de baie și care provoacă participanții să vadă inovația ca o anticipare a nevoilor și dorințelor utilizatorilor. Totodată, competiția dă ocazia concurenților să îsi transforme visele și dorințele în realitate. Jumpthegap este dovada încrederii și susținerii pe care Roca o acordă tinerei generații de designeri. Competiția este implementată cu participarea BCD (Barcelona Centre de Disseny). Competiția este deschisă tuturor doritorilor din lume care sunt: Designeri sau arhitecți cu vârsta de până la 35 de ani Studenți la design și arhitectură

Câștigătorii din cele două categorii vor primi fiecare câte 4000 de euro; totodată, competiția va oferi și un premiu special pentru sustenabilitate, în valoare de 1000 de euro. Pentru mai multe informații accesați: www.jumpthegap.net

Despre Guta Moura Guedes Activ implicată în comunitatea designerilor internaționali în calitate de director creativ, curator, profesor, designer strategic, Guta Moura este în mod recurent parte din jurii si comisii internaționale. Articolele și eseurile sale privind designul, cultura și comunicarea au fost publicate în Portugalia (țara de origine) și peste granițe. Guta Moura Guedes este co-fondator al „Experimenta”, o asociație non-profit din Lisabona din 1998, unde a ocupat poziția de Președinte până în 2000. De asemenea, s-a implicat activ în organizarea și programarea Bienalei EXD, al cărei director și co-autor a fost încă din 1999. În anii 2014/2015, a fost Comisarul Designului Portughez, numit de de guvernul portughez.A fost de asemenea consultant în comunicare al departamentului de Muzică din cadrul Fundației Gulbenkian, coordonator al programului Allgarve Contemporary Art, Designer strategic și consultant în comunicare pentru Fundação Casa da Música și nominalizată ca Administrator al Fundação Centro Cultural de Belém de către guvernul portughez.

A fost de asemenea distinsă cu Ordre de Chevalier des Arts et des Lettres în 2005.

„Designul este în fiecare lucru care ne înconjoară și este în puterea noastră să schimbăm lumea” Declarația renumitului designer Guta Moura în timpul prezentării oficiale a competiției jumpthegap, în București

Prima lansare oficială a competiției internaționale de design jumpthegap în România a fost găzduită de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, în prezența studenților, profesorilor, tinerilor profesioniști și presei de profil.