Roca în România

th-awards-jumpthegap.jpg

Cea de-a șaptea ediție a competiției internaționale de design jumpthegap, organizată de Roca împreună cu Centrul de Design Barcelona, și-a premiat câștigătorii la finalul lunii octombrie, la Barcelona. Creată în 2004 cu scopul de a sprijini tinerii arhitecți și designeri, jumpthegap este destinat studenților și profesioniștilor cu vârste de până la 35 de ani și este împărțit în două categorii principale: o categorie pentru studenți și una pentru tineri profesioniști. Pe lângă acestea două, Fundația We Are Water oferă la fiecare ediție, începând cu anul 2015, un Premiu Special de Sustenabilitate. Tinerii arhitecți și studenți din România au avut, de asemenea, șansa de a concura în competiția internațională jumpthegap, anul acesta fiind înscrise șase proiecte pe plan național.

Juriul a selectat trei câștigători, din cele 12 proiecte finaliste:

- La categoria pentru tineri profesioniști, proiectul câștigător este „Panacea”, realizat de Mohammadreza Shahmohammadi, din Iran –premiu în valoare de 10.000 de euro• - La categoria pentru studenți, proiectul câștigător este „Lambda”, realizat de Denis Lara Molina, din Spania – premiu în valoare de 10.000 de euro
- Premiului Special de Sustenabilitate, oferit de Fundația We Are Water, a fost acordat proiectului „Delta”, realizat de Michal Hondo și Kinga Grzybowska, din Polonia –premiu în valoare de 6.000 de euro

Evenimentul a reunit specialiști din domeniile de design și arhitectură, iar printre aceștia s-au numărat și membrii juriului: Patrik Schumacher, Director Zaha Hadid Architects și Președinte al Juriului, Isabel Roig (Spania), Director General BCD Barcelona Centro de Diseño, Benedetta Tagliabue (Italia), Designer, Director EMBT și al fundației Enric Miralles, Josep Congost (Spania), Director de Design și Inovație Roca, Valentin Vodev (Bulgaria), Designer și Fondator al companiei VELLO, specializată în fabricarea și vânzarea de biciclete, precum și a altor produse inovatoare în materie de mobilitate, și Xavier Torras, Director de Comunicare și Brand la Roca și Director al Fundației We Are Water.

La începutul evenimentului, Patrik Schumacher, unul dintre cei mai importanți arhitecți din întreaga lume, cu peste 30 de ani de experiență în firma de arhitectură Zaha Hadid Architects, a susținut o prezentare „jumpthegap talk” intitulată „Tectonism. Ingineria și fabricarea logistică, ca mecanism al stilului", în care și-a prezentat perspectiva asupra situației actuale și asupra perspectivelor viitoare din design și arhitectură.

Prezentările „jumpthegap talk” sunt întâlniri cu profesioniști renumiți în domeniul designului și arhitecturii. Acestea se desfășoară în diferite orașe din întreaga lume și fac parte din rețeaua internațională a competiției jumpthegap.

DESCRIERE PROIECTE CÂȘTIGĂTOARE:

Categoria pentru tinerii profesioniști: proiectul „Pancea”, de designer-ul iranian Mohammadreza Shahmohammadi (Iran University of science and Technology):

Cada este fabricată dintr-un material elastic care permite modelarea acesteia pentru a obține forma și dimensiunea necesară. Prin urmare, poate fi adaptat la orice spațiu, iar cantitatea de apă stocată este mai mică. Dispune de asemenea de un sistem de închidere care evită înecul copiilor atunci când aceasta nu este folosită. Patrik Schumacher a apreciat în mod special „simplitatea, eleganța și inovația propunerii, fiind capabilă să rezolve trei probleme: consumul excesiv de apă, lipsa spațiului din casă și înecarea copiilor în baie”. Schumacher și Xavier Torras i-au oferit lui Mohammadreza Shahmohammadi premiul de 10.000 de euro.

Categoria pentru studenți: „Lambda”, de studentul spaniel Denis Lara Molina (EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona):

Acesta este un sterilizator care decontaminează mâinile utilizatorilor printr-o lumină cu frecvență scurtă, foarte asemănătoare cu lumina UV, care este deja utilizată în alte domenii pentru a purifica apa și aerul. Această soluție atinge o igienă totală atât în mediul intim, al propriei case, cât și în cel public. În afară de originalitate, Valentin Vodev a subliniat scopul social: „Aceasta este o propunere inteligentă care poate contribui la soluționarea problemei de igienă în spațiile publice și poate fi implementată și scară largă, pentru o utilizare globală”. Vodev și Isabel Roig au oferit studentului premiul de 10.000 de euro.

Premiului Special de Sustenabilitate (oferit de Fundația We Are Water): „Delta”, de designer-ii polonezi Michal Hondo și Kinga Grzybowska (Poznan University of Technology).

Duș compus din două ecrane extensibile care pornesc dintr-o coloană care se poate adapta la orice spațiu de baie. Acesta integrează un dezumidificator care transformă aburul în apă, aceasta fiind stocată în aceeași coloană pentru a fi reutilizată ulterior. Benedetta Tagliabue și Josep Congost au oferit premiul de 6.000 de euro proiectanților câștigători. Tagliabue a apreciat „adaptarea ușoară a proiectului la spații diferite și caracterul său durabil, care oferă o a doua viață celei mai valoroase resurse pe care o avem: apă”.

Toate informațiile despre competiție, despre ceremonia de premiere, precum și despre premiile câștigătoare pot fi găsite pe website-ul official, www.jumpthegap.net, dar și pe pagina de Facebook a competiției, www.facebook.com/jumpthegap

Competiția internațională de design jumpthegap: proiecte câștigătoare

- Cu mai bine de 6.000 de participanți înscriși în competiție, proveniți din 135 de țări, printre care se numără și România, jumpthegap este o competiție de design de referință pe plan mondial. - România a avut șase proiecte înscrise