Inspirație

Joan Lao, design dedicat simțurilor

«Camera de baie poate fi spațiul ideal de regăsire, de căutare a sineului și de reflectare. Oricine ar trebui să o perceapă astfel!»

Designerul ne primește în principalul său studiou situat pe una dintre cele mai importante artere ale Barcelonei, strada Balmes. De aici, Joan Lao conduce o echipă care îi împărtășește viziunea creatoare. Întreaga sa activitate radiază sensibilitate și naturalețe ușor de perceput, dar dificil de transmis. Dincolo de acest prim strat, există o cantitate enormă de muncă profesionistă, bazată pe principii geometrice, materiale nobile și culori pale. Fără stridențe, caracterizată de un grad sporit de modernitate.

Joan Lao
Despre Joan Lao

Loial viziunii sale asupra design-ului ca mod de capturare a conceptului, designerul a aplicat viziunea amenajărilor interioare, arhitecturii și proiectării de mobilier timp de peste 30 de ani. După ce a realizat aproape 3.000 proiecte de design interior și peste 12.000 obiecte de mobilier, veioze, tapiserii și obiecte decorative, Joan Lao este unul dintre cei mai apreciați designer-i spanioli datorită capacității sale creatoare extraordinare și viziunii sale ca și creator, producător și, mai presus de toate, ca explorator și forță motrice culturală. Amprenta sa stilistică, perfect armonizată naturii și distanțată de tendințele din modă, se transformă în creații ce durează în timp, asigurând căldură, echilibru și simplitate, trei calități necesare pe care acesta le-a subliniat în scopul obținerii unei vieți în armonie perfectă.

Pentru Joan Lao, timpul este unic, arta reprezintă emoțiile, lumina – calmul, natura este originea tuturor lucrurilor, designul este vital, etica este fundamentală în viață și în muncă, iar apa reprezintă viața pură. Pentru o clipă, ne pierdem în cugetări asupra design-ului, spațiilor vitale și rolului jucat de camera de baie pentru sănătatea fizică și emoțională a oamenilor. Designerul ne mărturisește că se află într-o fază de transmutare creativă, o perioadă a “noilor abordări și a utilizării îmbunătățite a timpului, un moment de reflectare asupra a ceea ce este cu adevărat esențial și de alegere a ceea ce trebuie făcut, cum, unde și cu cine.”

Ce este designul pentru Joan Lao?

Pur și simplu, reflectarea asupra lucrurilor înainte de a le face.

Și de unde vă inspirați?

Din natură. Reprezintă sursa mea completă de inspirație, modul meu de înțelegere a design-ului. Caut contactul cu natura, cu elementele organice.

Am avea dreptate să afirmăm că designul ne ajută să avem o viață mai armonioasă, să ne conștientizăm sentimentele?

Da. Obiectele sau spațiile bine proiectate asigură o mulțumire dublă, îndeplinesc rolul din viața voastră, iar frumusețea lor asigură plăcere. Le veți privi, atinge, mirosi… Vor avea un impact asupra tuturor simțurilor voastre.

Și asupra mediului, de asemenea… Credeți că ne găsim într-o eră nouă?

Așa ar trebui. Atunci când proiectăm, generăm deșeuri și pierdem o parte a naturii, de aceea este mai inteligent să fim conștienți de aceste aspecte și să creăm obiecte și spații care să rămână moderne, care durează și care să poată fi reciclate. Ar trebui să lucrăm cu materiale pe care le putem controla.

Deci, designul ar trebui să fie o sursă de reflecție?

Designer-ii ar trebui să depună un efort educativ în vederea prezentării și învățării societății în mod inechivoc, fără inspirație divină, cu privire la faptul că tot ceea ce ne înconjoară a fost proiectat. Această reflectare ar trebui să fie obligatorie.

Iar această cugetare ne conduce la…

Faptul că trebuie să utilizăm la maxim obiectele care au fost bine proiectate în trecut, trebuie să refacem elementele create inadecvat și trebuie să proiectăm toate lucrurile necesare.

Camera de baie poate fi spațiul ideal de căutare a sineului

Cu privire la designul aplicat spațiilor de baie, cum credeți că am evoluat?

Latura creativă a băilor a evoluat foarte mult în ultimii 20 de ani.

Care ar fi metoda dvs. de lucru pentru gestionarea unui proiect pentru o baie?

Mai întâi, lucrez asupra aspectelor conceptuale, și apoi asupra contextului: există diferențe între băile din deșert, Groenlanda și un hotel luxos din Maldive. Apoi, reflectez asupra elementelor funcționale, o distribuție corespunzătoare, ca toate nevoile să fie îndeplinite, iar ulterior abordez aspectele estetice și cele principale: texturi, materiale, culori….

Din nou, intrăm într-o lume a simțurilor…

Cea mai mare provocare pentru camera de baie este posibilitatea de a percepe un sentiment plăcut, cu toate simțurile. În baie, persoanele se opresc și reflectează. Există și alte spații vitale în care sunteți însoțit și vă aflați în mișcare, dar baia reprezintă cel mai intim spațiu. Vă conectați cu cultura sănătății, ca și cu îmbunătățirile fizice și emoționale. Camera de baie poate fi spațiul de regăsire, de căutare a sinelui, ca și de cugetare. Oricine ar trebui să o perceapă astfel!

Ar putea această abordare să intre în conflict cu tehnologiile noi?

Generația mea a proiectat manual, cu ajutorul unui creion. Tehnologia este esențială, dar implică o anumită dependență. Ne desfășurăm simulările la studiou, iar acestea ne permit vizualizarea proiectului finit. În trecut, trebuia să ne imaginăm totul. Acum, putem afla dacă vă va plăcea proiectul, din toate punctele de vedere.

Dar….

…atunci când iau un creion și trasez trei linii, sunt fascinat. Încerc să găsesc un echilibru între tehnologie și elementul uman.

Puteți găsi acest element și în texturi?

Mi-au plăcut dintotdeauna imperfecțiunile oricărei activități manuale, mult mai mult decât perfecțiunea numerelor și tehnologiei.

Și cum aplicați această idee?

Prin faptul că textura este prezentă în majoritatea colecțiilor mele. Caut un aspect natural. În trecut, dacă o bucată de lemn avea un nod, aceasta era aruncată deoarece se considera că prezintă un semn de calitate slabă. În prezent, aceasta s-a schimbat. Evoluția, patina materialelor, au fost întotdeauna esențiale pentru mine.

O întoarcere la instincte…

Criza prezentă ne-a determinat să reflectăm asupra anumitor subiecte și consider că acest fapt este pozitiv. Cu câțiva ani în urmă, abundența era tot ce conta cu adevărat. În prezent, bunul simț, alimentația adecvată, natura, energia bună primează. Este vorba de modurile mai puțin superflue de a putea elabora asupra esenței adevărate și spiritului lucrurilor. Avem nevoie ca obiectele să fie autentice, reale.

Cum transpuneți acest spirit în camera dvs. de baie ideală?

Aș intra în lumea naturii, textura care este unică unui anumit material, aș avea un design mai brutal. Aș combina sentimentele cu tehnologia adecvată și cu funcțiunile camerei de baie perfect îndeplinite.

Sună bine…

Sunt interesat în principal de lucrurile frumoase. Unul dintre prietenii mei spune “Frumusețea îți extinde sufletul,” te face să iei o gură de aer proaspăt. Dacă această frumusețe ne înconjoară și o luăm în considerare, de ce nu am face aceasta și în baie? Să fii înconjurat de artă și frumusețe reprezintă un aspect pozitiv, îmbucurător.

Și camera de baie a viitorului?

Cred că design-urile bune trebuie să dureze în timp. Să luăm, de exemplu, spațiul în care ne aflăm acum (studioul său din Barcelona). A fost finalizat acum 26 de ani și chiar și în prezent, atunci când ajung aici, îl consider la modă. Baia viitorului trebuie realizată din materiale care să insufle emoțiile atunci când utilizatorii le ating și le privesc. Asta e ceea ce numesc eu “ochi care atinge.” Deoarece apa va fi o resursă limitată, trebuie să insistăm asupra reutilizării sale. Aspectul uman al băii va fi astfel subliniat, și cu ajutorul elementelor tehnologice, dar fără exagerări.